Pages

December 04, 2011

sharing for bumiputra .

salam ,
dah memang lama sangat tak buka and update blog ni . busy ? mungkinnn .. haha .
so , now just to share for those yang merasakan orang melayu atau kaum bumiputra ,. korang dah join ke ASB ?

ececeehh .. mentang mentang ah aku sekarang dah jadi penasihat kan ., bukan main lagi .. haha . okay okay tape .. aku nak share sikit lah pasal ASB loan dari CIMB .

Features and benefits:

Maximum loan amount of up to RM200,000.

High financing margin.
Low interest rates.

Flexible loan tenures.

Low handling fees.

Insurance coverage.


okay mesti korang tertanya tanya kan kenapa nak buat loan untuk masuk asb ni ? apesal tak terus masuk kan duit je kat dalam asb ? haa . aku pun musykil . tapi setelah aku buat kajian , rupenya kalau kita apply ASB loan dari cimb ni , kite boleh enhance kan pelaburan kite dalam ASB .

Contoh .
kalau korg simpan duit dalam ASB dengan modal duit korang sebulan RM524 . Pada akhir tahun korang punye duit RM524x12 = RM6288 .

Jadi dividen akhir tahun korang akan dapat hanya lah RM6288x8% = RM503.04

Tapi kalau korg buat ASB loan . katakan loan korg amek RM90 000 untuk 25 tahun . bayar bulan sama RM524 . kalau 12 bulan still sama RM6288 .

Jadi dividen akhir tahun korag akan dikira RM90 000x8% = RM7200 !

ni lah beza nya . korang dah untung RM912 .

jadi kalau dah lepas 25 tahun , jumlah nya akan jadi :

Loan korang RM90 000 + Untung dividen RM22800 = RM112 800 .

korang hanya bagi modal RM6288 je pada tahun pertama tu . pastu tahun akan datang tak payah bayar pasal dividen dah boleh back up dah loan payment korg yang RM6288 tu .

okay lah , korang kalau tak paham , korang boleh lah usha blog ni and tanya pada loan advisor nye untuk apply or sebarang persoalan :)

http://loanadvisorasb-awami.blogspot.com/

at least benda ni untuk simpanan masa hadapan kita . kalau tak mula pada masa sekarang bile lagi ? time muda ni tade komitmen apa apa lagi memang bagus kita gunakan duit untuk pelaburan masa akan datang kan ?

1 comments:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)